Flamengo - en klubb i förvandling

Det var inte många säsonger sedan Flamengo harvade runt i mitten av tabellen och inte gjorde större anspråk på att komma någonstans med laget förrän någonting hände. 2006 vann laget Copa do Brazil som följdes upp med en tredjeplats i ligan och kvalificering till Copa Libertadores, sydamerikas Champions League, 2007.

I år är man även med bland de 16 sista i Libertadores och var i 15 veckor med bland top tre i tabellen. Efter några år av högre placeringar ser laget ut att fastna i mitten igen. Laget har tagit två poäng på de senaste 7 matcherna och behöver en vinst för att ens nå en sjundeplacering i ligan. Med kommande matcher som Santos, Internacional och ligaledarna Gremio ser det dystert ut på ett av Maracanas hemmalag, inte minst med tanke på att granen Fluminense, som de för övrigt med möter kommande veckor, bara för någon månad sen spelade Libertadoresfinal på samma matta.

 Mycket kan förklaras till de senaste transferfönstret. Renato Augusto lämnade för Bayer Leverkusen (10m £), Marcinho till Qatari SC (3.2£) och publikfavoriten Souza till grekiska Panathinaikos(3£). Utan dessa mer eller mindre nyckelspelare i Flamengo så är det inte konstigt att laget halkar efter, de har helt enkelt inte ersatts med rutinerade förmågor mer än Marcelinho från Wolfsburg.

 Förklaringen till att endast en spelare med rutin kommit in är att skulderna klubben har är enorma. De flesta som lånat ut pengar till ”Fla” har för några år sedan slutat att ens be om att få tillbaka dem. Att kalkylera ut skulderna är idag omöjligt. Flamengo är brasiliens största lag, och det är ett stort problem att de inte lyckats dra in pengar på de hållet.

 Rykten som att spelare inte blivit betalda sin löner de senaste 4månaderna har även flurerat vilket gör att större spelare knappast kan vara på ingång till klubben. Spelare som varit aktuella är Wagner Love från CSKA Moskva och Bocas mittfältare Gracian. Styrelsen i sin tur som sålde spelare för 16m £ i julas vill inte utala sig i medier om uteblivna inköp, men allting tyder på att de försöker hålla klubben flytande. Internacional har orkat med att sälja kvalitéspelare och ersätta de med ny kvalité, så varför skulle inte ”Fla”, som historiskt är en större klubb, inte kunna göra desamma?

Supporterna till laget blir alltmer högljuda och ilsknare i sin tur. Laget kan få möta burop redan på ingång till matcherna och kraven på framgång, lik de gångna åren, blir mer och mer påtryckande. En ny spelare, Richard Morales, Uruguay, var på väg att skriva på för klubben när han fick höra nyheten om att flera supportrar stormat träningsanläggningen vilket fick han till att vända klubben ryggen. Klubben har bara gjort fyra mål på de senaste sju matcherna, så anfallaren Morales hade behövts, vilket supporterna nu kan gräma sig själv för.

Enda ljusglimten på senare veckor har varit att tränaren, Caio Junior, visade sig lojal med klubben och tackade nej till en stor summa pengar för att träna ett lag i mellanöstern, men är nu under hårt tryck från både ledning och fans att vända på skeppet, vadhållningsfirmorna ger Caio fyra matcher. Hela Flamengo som organisation har ett enormt arbete framför sig med att komma ur den dåliga spiralen att inte kunna omvandla sig från att vara en storklubb till att nå framgång som en.

Publicerad på Svenskafans.com Augusti 2008
http://www.svenskafans.com/varlden/artikel.asp?id=248771

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0