Norskt val, ljusår från Sverige

Som gästarbetare i norsk fiskindustri veckorna innan deras kommunval får mig att tänka tillbaka på hur det var i Sverige för ett år sedan. Media försöker göra sitt för att uppmärksamma valet, brevlådan full av flygblad, skriverier i tidningar och såklart att folk ringer till radio för att säga sitt. Dock skiljer sig mycket åt. Bara i veckan har jag fått höra det ena och det andra som jag bara drömmer om i Svenska val. Allt från att en äldre man ringer in och säger att Norge ska lära sig av Kuba - det går faktiskt att ha stor offentlig sektor, en gumma som skällde ut en FremskridsPartiet representant (typ Folkpartiet/Sverigedemokraterna, avgör skillnaden själv) för att hon inte förstod vad som var så bra med valfrihet till att några ungdomar ringde upp och frågade varför Arbetarpartiet egentligen heter Arbetarpartiet, de är ju likadana som alla andra partier?

Även om det såklart är bra att folk trycker på arbetarpartier världen över från vänster måste jag säga att Norges faktiskt sysslar med några vettiga saker. 6-timmars arbetsdag för seniorer, full ersättning under sjukdom och nej till högerns förslag om att göra det möjligt med 13-timmars arbetsdag, utan övertidsersättning är saker som jag tror får flest att reagera.

 Media skiljer sig mycket med. Tyvärr till det värre. Om blaskan i Sverige diskuterar färgval på slipsarna så sitter journalister i radio och frågar om de går på toaletten innan de duschar på morgonen eller tvärtom till att helt ogenerat fråga om färgen på dennes urin. I skolvalet vann Arbetarpartiet med 0,4% mer än Fremskridspartiet samtidigt som RV (deras vänsterparti) gick framåt. I samma skolval fick en FrP-debattör bokstavligt på flabben i en skola då han uttalade sig om deras invandringspolitiken. Veckan efter så har en från Höyre (deras Moderaterna) sagt att bland annat pakistanier bara snyltar på välfärden, något som deras ordf. först inte ville uttala sig om för att sen säga att det är oacceptabelt.


Anders Roth

Fiskearbetare på Norges västkust


Publicerad Flamman 11 Okt 2007
http://www.flamman.se/kultur.php?id=4762


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0