LDU Quito vann Copa Libertadores

q

Återmötet i Copa Libertadoresfinalen mellan Fluminense och LDU Quito blev en nagelbitare. Ett knöckfullt Maracana gjorde sig redo att se lagen gjöra upp om bucklan efter att mötet i Quito, Ecuador, slutade 4-2 till hemmalaget.

Första halvlek inledes med spel mot ett mål stundtals, Fluminense tryckte på och radade upp chanser efter chanser, mycket tack vare Thiago Neves.
Ändå var det bortalaget, som i en tillkrånglad kontring turligt kunnde sätta 0-1 genom Bolanos reda i 6e minuten. Fluminense piskade på med chanser, och lika många missar, tills Neves gjorde sitt 5e Copamål för säsongen med ett långskott, som målvakten egenteligen borde tagit. Neves och Fluminense arbetade på, men släppte till mycket bakåt, vilket vålade stora problem där endast turen räddade dem från fler baklängesmål.
Neves kunde kvarten innan halvlek sätta dit 2-1 på ett närmast one-timer liknande mål. Neves och Washington var närmast innan halvlek att utjämna totalt, reglen om bortamål finns inte i turneringens final, och ställningen 2-1 var i underkant för båda lagen.

Andra halvlek fortsatte som den första slutade. Stolpträffar, skott centimetrar utanför och kontringar haglade. Efter knappa timmen får Fluminense en frispark en bit utanför straffområdet. Matchens spelare ska såklart ta hand om den, Neves. Sekunderna efter bollen lämnar 23-årings fot har han både lyckats med att gjöra en hattrick i Libertadoresfinalen, utjämnat till 5-5 och fått hela Maracana att gråta och jubla, samtidigt.
Efter det målet märktes det att inget av lagen ville spela mer än 90 minuter, om chanserna var många innan så var de fler sista halvtimmen. Fluminenses målvakt var den som fick jobba hårdast, ena sekunden ligga längst linjen för att se bollen ta i stolpen för att i nästa hoppa jämnfota på returen. Skottstatistiken skvalrar om stor Fluminensedomminans, 16-6.
Dommaren blåste och förlängning var på gång. Förlängningen var som att båda lagen struntade i försvarsspelet och la allt krut på anfall. I sista spelminuten blev Fluminenses försvarare Alberto utvisad efter sitt andra gula kort. Nu var straffar på gång.

Quitos kapten Patricio Urrutia började med att sätta sin stenhårt i mitten av målet, Fluminenses målvakt var chanslös eftersom han låg i andra sidan buren.

Fluminenses Sabino, eller "Somália" som han kallas la upp bollen samtidigt som Quitos målvakt gjorde någon slags ritual i målet, sittandes på huk hållandes i nätet och tittande neråt. Ritualen fungerade och han tog en illa slagen straff.
0-1 och Maracana tystnade för några sekunder.

Fernando Henrique, målvakten i Fluminense, gjorde sedan en snygg enhandsräddning på Quitos straff.

Nu händer något märkligt. Neves lägger upp bollen på punkten och dommaren blåser. Quitos målvakt rör sig längst linjen för att sedan gå mot dommaren, Neves slår in bollen i tom bur. Publiken jublar medan dommaren går fram till målvakten, som pekar på sin mun, jag vet fortfarande inte vad som hände, men straffen ska läggas om. Neves missar nu när han försöker lägga den i mitten längst marken. Neves lägger händerna om huvudet och går tillbaka till laget.

Quitos Salas, förra säsongen i Röda Stjärnan, sätter sen sin lätt i ena hörnet när Henrique dyker åt andra hållet.

Fluminenses Cicero blir den första att göra mål för laget och det står 2-1 till Quito efter tre lagda var.

Quitos Mendez tar sen lång sats och får turligt in 3-1.

Nu måste Fluminense gjöra mål på resten, och ta resten för att få lika efter fem lagda var. Fluminense skickar fram förre Fenerbachespelaren Washington för att lägga nästa. Quitos Cevallos sitter ner i målet och gjör samma ritual som innan. Cevallo vet precis vart den ska gå och tar den.

LDU Quito är Copa Libertadores vinnare som första lag från Ecuador.

LDU Quito presenteras 20minuter efter sista straffen inför ett nästan ödsligt Maracana som vinnare.
Vad säger Neves i intervjun efteråt? "Jag gjorde tre mål men det spelar ingen roll, vi vann ju inget ändå"